Tuesday ,23 July 2024
Последни:
Home > Историја > Црвено-црна историја! Рекордерите во ФК Вардар !
Црвено-црна историја! Рекордерите во ФК Вардар !

Црвено-црна историја! Рекордерите во ФК Вардар !

Ви преставуваме ново парче од огромниот црвено- црн мозаик, наречен историјат на ФК Вардар. Долгата 68 годишна историја ја одбележаа многу тренери , фудбалери , лица на раководините места кој оставија свој печат. Вчера ви ги преставивме сите претседатели од 1947 до денес (Види тука) ,а  денес ви ги донесуваме сите рекордери во црвено-црниот клуб . Најдобрите стрелци, највеќе мечеви во светиот дрес , најуспешниот тренер …

Најмногу постигнати голови: Андон Дончевски  (217 голови)
Најдобар просек на ефикасност:Дарко Панчев 207 мечеви/132 гола(0,65 гол. по меч.)
Најмногу првенствени голови: Васил Рингов (97 голови)
Најмногу првенствени голови во 1.МФЛ: Саша Ќириќ 1992/93 (36 голови)
Најмногу голови во европските натпреварувања: Дос Сантош Вандаир 2003/05 (12 голови)
Најмногу одиграни натпревари:
Кочо Димитровски 845 (416 првенствени)
Методија Спасовски 647 (375 првенствени)
Ѓоре Јовановски 486 (271 првенствен)
Драган Мутибариќ 461 (256 првенствени)
Атанас Мечкаров 435 (231 првенствен)

Најуспешен тренер: Ѓоко Хаџиевски (5 шампионски титули и 2 национални купа)
Најмногу гледачи: ФК Вардар – Црвена ѕвезда во сезоната 1985/86 (30.000 гледачи)
Најмногу гледачи на меѓународни натпревари: ФК Вардар – Бате Борисов -во сезоната 2012/13 (33.000 гледачи)