Sunday ,31 May 2020
Последни:

Атлетика

ПОТСЕТУВАЊЕ НА АТЛЕТСКИОТ МЕМОРИЈАЛЕН МИТИНГ „ЛАЗО МИЛОШЕВСКИ“, ЛЕГЕНДАТА НА АК ВАРДАР И МАКЕДОНСКАТА АТЛЕТИКА

lazo

Поминаа речиси две децении од одржувањето на последниот атлетски митинг организиран во чест на легендата на македонската атлетика, Лазо Милошевски. Со овој прилог настојувавме да се потсетиме на великанот на македонската атлетика од 50-те години и на атлетската манифестација која секоја година се одржуваше во негова чест, традиционалниот меморијален митинг „Лазо Милошевски“. Лазо Милошевски е роден во Тетово на 5 март ... Read More »

Завировски: Ништо не е готово..

96382430_822907084866529_7913182904476237824_n

Верниот атлетичар на Вардар, Петре Завировски без оглед на новонастанатата ситуација со корона вирусот и откажувањето на сите атлетски натпревари како и трите маратони за кои тој се подготвуваше за пролетва воопшто не ни помислува да го намали својот интензитет на тренинзи. Напротив Завировски се подготвува како се да е во нормала и како небаре да утре има трка. Тој ... Read More »

Атлетика: Завировски тренира со засилен интезитет

petre2

Сите спортски настани во земјава се „замрзанти“ поради пандемијата во светото околу Корона вирусот. Помеѓу другите одкажани настани во Македонија и најмасовниот атлетски собир, скопскиот маратон кој се трчаше во мај месец. Петре Завировски ја темпираше формата за истиот. Младиот атлетичар на црвено-црниот тим не ги запре тренинзите, напротив ги интезивираше. Користејќи ги блиските и изиолирани ритски предели до неговиот дом. Без ... Read More »

Атлетика! Вардарова и Југословенска легенда, која сеуште држи македонски рекорд на 400 метри-Мачев Исмаил

ku-609x330

Црвено-црната вардарова историја од 1947 до денес е толку богата што тоа е невозможно да се долови дури во мислите колку таа е исполнета со настани, резултати, истакнати поединци и друго. Една таква за една атлетска легенда ви ја преставуваме: Еден ден, во кабината на “АК Вардар” која се наоѓеше под јужната трибина на Градскиот стадион, влезе едно момче со ... Read More »

Историја: ЕП, Балкански и југословенски првенства организирани од Македонската атлетска федерација (III.дел) пишува, проф.М.Бошковиќ

s6

Пишува професор Мирослав Бошковиќ, долгогодишен  спортски работник во АК Вардар, пензиониран историчар кој ни ја донесува на дланка македонската и вардаровата атлетска историја. Во продолжение 3.дел, првиот може  да го најдете на нашиот сајт овде , a вториот на следнот Линк. Голем придонес за развојот на маратонското трчање во Скопје и во Македонија во 80-те и 90-те години има познатиот атлетски работник Душко ... Read More »

Историја: ЕП, Балкански и југословенски првенства организирани од Македонската атлетска федерација (II.дел) пишува, проф.М.Бошковиќ

h3

Пишува професор Мирослав Бошковиќ, долгогодишен  спортски работник во АК Вардар, пензиониран историчар кој ни ја донесува на дланка македонската и вардаровата атлетска историја. Во продолжение 2.дел, првиот може  да го најдете на нашиот сајт овде На 5 и 6 септември 1970 година, во Скопје, по две години, повторно е одржано поединечното првенство на Југославија за постари младинци. Тоа е периодот кога ... Read More »

Историја: ЕП, Балкански и југословенски првенства организирани од Македонската атлетска федерација пишува, проф.М.Бошковиќ

fg4

Пишува професор Мирослав Бошковиќ, долгогодишен  спортски работник во АК Вардар, пензиониран историчар кој ни ја донесува на дланка македонската и вардаровата атлетска историја. Уште од првите години по Втората светска војна, па до денес, АФМ (АСМ) била организатор на врвните атлетски настани, кои го привлекувале вниманието на спортската јавност кај нас, и надвор од Македонија. Во овој напис, се обидов ... Read More »

Блескава историја! Моментално дури 19 “Национални рекорди“ се во сопственост на АК Вардар

ak-348x330

АК Вардар е еден од најстарите црвено-црни колективи тој е формиран 1947 година заедно со ФК Вардар. Во минатото важеше за расадник на атлетски таленти кои потоа стануваа врвни атлетичари. Голем број на Репрезентативци излегоа од црвено-црниот дрес.  Истите ја креваа резултатската “летвичка“ со нови Национални рекорди. Сеуште недопрени стојат дури 19 рекорди во сите категории. Далечната 1950 година во ... Read More »

САЧЕВСКИ СОКОЛ- Вардаров атлетски “бисер“ и југословенски репрезентативец-пишува: Проф.М.Бошковиќ

cccc1-1

Денес продолжуваме со ново продолжение од историјата на атлетскиот клуб Вардар. На ред продолжениеро во кое еден легендарен атлетичар на црвено-црните Сокол Сачевски. Професорот Мирослав Бошковиќ во своите пензионерски денови неуморно не води низ историјата на Вардар. Авторот: Во втората половина на 70-те години, во редовите на АК Вардар се појави уште една атлетска звезда, младиот атлетичар, Сачевски Сокол. За ... Read More »

АК Вардар во 90сетите години и обновата на клубот- пишува проф.Бошковиќ

Михајло Здравковски и Александар Тасевски, во Штип, 1995 година

Во ова време на пандемија, професорот Мирослав Бошковиќ  долгогодишен спортски работник во АК Вардар,  своите пензионерски денови ги користи за писанија поврзани со црвено-црниот клуб. Тој денес на својот фб-профил се осврна на 90сетите години. Во продолжение ви го донесуваме неговиот текст: Општесвените промени во почетокот на 90-те години, покрај останатите сегменти од општеството, го зафатија и спортот, а во ... Read More »