Friday ,19 January 2018
Последни:
Home > Останати спортови > Атлетика (page 5)

Атлетика

Атлетика! Охридскиот атлетски маратон таргет на Завировски

petre

Оваа есен ќе се одржи 31-от Меѓународен Атлетски Маратон “Охрид 2017„, иницијативниот одбор на Здружение Охридски Атлетски Маратон 2012 и ова година продолжува со традицијата Атлетски Маратон Св. Наум – Охрид. Истиот во континуитет се одржуваше од 1976 година до 1993 година потоа следеше пауза и повторна реактивација на истиот. Оваа манифестација прерасна од општински, сојузен па и до меѓународен ... Read More »

Атлетика! Завировски се подготвува за настап на Охридскиот атлетски маратон

petre

Годинава ќе се одржи 31-от Меѓународен Атлетски Маратон Охрид 2017, иницијативниот одбор на Здружение Охридски Атлетски Маратон 2012 и ова година продолжува со традицијата Атлетски Маратон Св. Наум – Охрид. Истиот во континуитет се одржуваше од 1976 година до 1993 година потоа следеше пауза и повторна реактивација на истиот. Оваа манифестација прерасна од општински, сојузен па и до меѓународен атлетски ... Read More »

СЕДУМДЕСЕТ ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА СД “BАРДАР”

Димче Беловски, лево, со највисокото државно и партиско раководство на Југославија

 На  20 јули 1947 година, значи пред 70 години,  пред киното “Вардар”, на денешна улица Македонија, голем број спортисти, спортски работници, љубители на спортот, општествено-политички работници… Со големо возбудување присутните се подготвуваат на еден значаен  настан во историјата на спортот во Скопје и пошироко во Македонија, одржување на основачкото собрание на кое треба да се фузионираат двете најсилни друштва во ... Read More »

Атлетика! Одржани 76 балкански атлетски игри во Нови Пазар, две бронзи за македонските претставници…пишува проф.М.Бошковиќ

99

                На 15 и 16 јули 2017 година, во Нови Пазар, Република Србија, беа одржани 76 Балкански атлетски игри за сениори и сениорки. На новоизградената атлетска патека се појавија повеќе од 500 атлетичари од 16 земји, меѓу кои беа и претставниците од Република Македонија. На овој значаен атлетски настан присуствуваа и Добромир Карамаринов, претседател на Балканската атлетска федерација  и европскиот ... Read More »

Почина Д-р Тодор Пеливанов, професор на правен и поранешен член и претседател на АК Вардар

pelivanov-640x439

                Со неверување ја примивме веста дека нашиот драг член на АК “Вардар”, поранешен  активен атлетичар и претседател на клубот засекогаш не напушти.                  Тодор Пеливанов е роден во Велес на 26.09.1938 година. Основно училиште и гимназија  завршил во Скопје. Во текот на учебната 1957/58 година се запишал на Правниот факултет во Скопје и го завршил во текот на учебната ... Read More »

Атлетика! Маратонско огнено крштевање за Завировски!

petre

Пред околу еден месец, по пауза од 18 дена на тренинг се врати Вардаровиот атлетичар Петре Завировски. Од тогаш до денес и покрај временските тешки услови тој постојано работи на својата форма. Завировски вели дека сега се чувствува добро и најави профи “сефте“ на маратон (42.195км) кој планира да го трча во септември или октомври годинава. Да се потсетиме претходно ... Read More »

Продолжение(13) Историја на АК Вардар- ВЛОШУВАЊЕ НА СОСТОЈБИТЕ ВО КЛУБОТ КОН КРАЈОТ НА 80-ТЕ И ВО ПОЧЕТОКОТ НА 90- ГОД…пишува: Проф.М.Бошковиќ

2

Повторно  по кратка пауза повторно  продолжуваме со ново продолжение од историјата на атлетскиот клуб Вардар.  На ред е 13-тото  продолжение, Професорот Мирослав Бошковиќ во своите пензионерски денови неуморно не води низ историјата на Вардар.                 Општесвените промени во почетокот на 90-те години, покрај останатите сегменти од општеството, го зафатија и спортот, а во тој контекст и атлетиката. Во 1998 година, АК ... Read More »

Атлетика! Маратонско огнено крштевање за Завировски!

petre

По агонијата и колапсот на 13-тиот километар на Скопскиот маратон поради здравствени проблеми. Денеска по пауза од 18 дена на тренинг се врати Вардаровиот атлетичар Петре Завировски. Тој вели дека сега се чувствува добро и најави профи “сефте“ на маратон (42.195км) кој планира да го трча во септеври или октомври годинава. Да се потсетиме претходно Завировски има два маратони истрчани ... Read More »

Продолжение(12) Историја на АК Вардар- ЖЕНСКАТА АТЛЕТИКА НИЗ ИСТОРИЈАТА НА АК “ВАРДАР”..пишува: Проф.М.Бошковиќ

Роза Вацева (горе, лево), Весна Вацева (долу, десно), 1974 година, Скопје

 Денес по кратка пауза повторно  продолжуваме со ново продолжение од историјата на атлетскиот клуб Вардар.  На ред е 12-тото  продолжение, Професорот Мирослав Бошковиќ во своите пензионерски денови неуморно не води низ историјата на Вардар.               Иако во својата долга и успешна историја , АК “Bардар” своите успеси воглавном ги темелеше  врз успесите на атлетичарите, ... Read More »

Атлетика! Тројца вардарци настапија на “Приштинскиот полумаратон”

ak

Овој викенд, поточно на  14.-ти мај, недела  се одржа “Приштинскиот полумаратон” во Косово кое воедно беше и Балканско Првенство во полумаратон. Учество на истиот   настан на исклучително тешка стаза земаа и нашите атлетичари од црвено-црниот атлетски клуб Вардар: Трпе Мартиновски, Марко Ивановски и Влатко Јакимовски. Трпе Мартиновски и во 6-тата деценија од својот живот ниже успеси – овој пат ... Read More »