Thursday ,28 May 2020
Последни:
Home > Останати спортови > Атлетика (page 2)

Атлетика

САЧЕВСКИ СОКОЛ- Вардаров атлетски “бисер“ и југословенски репрезентативец

cccc1

Авторот: Во втората половина на 70-те години, во редовите на АК Вардар се појави уште една атлетска звезда, младиот атлетичар, Сачевски Сокол. За право, тој е само еден од една цела група талентирани младинци, предводени од наставникот по физичко воспитување во ОУ “Браство”, во населбата Драчево Апостолски Љупчо. Покрај Сачевски, во таа група се наоѓаа и Видмар Марјан, Коколански Славе, ... Read More »

ЛИВОРНО 1968 – ГОЛЕМО ПРИЗНАНИЕ ЗА АТЛЕТИЧАРИТЕ НА ВАРДАР…пишува Проф.М.Бошковиќ

ak1-660x330-660x330

Во текстот  со наслов “ИСТОРИЈА НА AK “ВАРДАР” (6): СО И ЗА ТАСЕВСКИ ЗОРАН – АТЛЕТСКИ ШАМПИОН И РЕКОРДЕР…“ кое може да го прочитате на нашиот сајт ОВДЕ, авторот сметаше дека мора истото да се надополни со еден значаен дел “Ливорно, 1968 година“ кое нетреба да се пропушти.      Авторот:            Во  продолжение број-6, ненамерно испуштив да го истакнам ... Read More »

(ФОТО) Јуниорската екипа на АК Вардар на државниот крос на СФРЈ, Инџија 1964

83847651_193485628517106_4731383419777318912_n-1

Во време на корона вирусот и препораките да се седи дома,  ви носиме ново парче од историјата на АК Вардар, истото е авторство на професорот Мирослав Бошковиќ.  Авторот: Фотографијата која Ви ја презентирам, ја добив од Марија Гаврилоска, ќерка на познатиот атлетичар и рекордер од АК “Вардар”. По долготрајни напори, успеав да дојдам до сознание за атлетичарите на фотографијата, како ... Read More »

Прилог од историјата на АК Вардар! Ангеловски Александар и Партизанската Олимпијада во Фоча…пишува проф.М.Бошковиќ

xm

Во следниот текст ќе ве запознаеме со еден фрагмент од големата историја на атлетски клуб, во ова време на изолација и каранин ви носиме уште едно четиво од богатата црвено-црна историја. Станува збор за партизанската Олимпијада во Фоча и учеството на Ангеловски Александар. Авторот на овој прилог е долгогодишен атлетски работник и член на АК Вардар. Станува збор за проф. ... Read More »

Прошетка низ историјата на АК Вардар… пишува: проф. Мирослав Бошковиќ

ak

Во ова време кога повеќето од денот го минуваме дома ќе се обидеме со едно долго и корисно четиво да исполниме дел од вашето време. Па така во следниот текст ќе ве запознаеме со дел од големата историја на С.Д. Вардар, поточно со неговиот атлетски клуб. Честа да го објавиме овој текст е голема, бидејќи авторот е  долгогодишен атлетски работник ... Read More »

Скопскиот маратон одложен за 4.октомври

84427424_1035919426785711_2163137897555820544_n

Очекувано, ниту  најголемиот спортски атлетски настан во Маkедонија „Скопскиот маратон 2020“ не остана „имун“ на коронавирусот. Така после пандемијата на вирусот, одлучено е истиот да биде преместен за 4. октомври. Претходно беа одложени сите маратони кои се одржуваат во овој период. Белград го премести од 26 април на 18 октомври. На скопскиот маратон традицонално, АК Вардар учестува со неколку свои ... Read More »

ПРОШЕТКА НИЗ ИСТОРИЈАТА НА АК ВАРДАР, СЕЌАВАЊЕ НА СОТИР ГАВРИЛОВСКИ…пишува: проф. Мирослав Бошковиќ

x9-628x330

За време на паузата   ви носиме нов  дел од големата историја на С.Д. Вардар, поточно со неговиот атлетски клуб, едно големо историско атлетско четиво. На почетокот голема благодарност до авторот кој е  долгогодишен атлетски работник и член на АК Вардар. Станува збор за проф. Мирослав Бошковиќ, кој својте пензионерски денови ги подреди на тоа да создава “мемоари“ за Вардар кој ќе беше жално ... Read More »

Среќен роденден Марко Ивановски

marko

Денес својот 33.роденден го прославува еден од атлетичарите на црвено-црниот тим со најдолг стаж, Марко Ивановски. Тој е дел од АК Вардар од својата 14.година, поточно од веќе далечната 2001 година, каде настапува со успех. Целата атлетска кариера ја посвети на вардаровиот тим. СРЕЌЕН РОДЕНДЕН МАРКО! Read More »

Завировски вредно се подготвувава за трите полумаратона

kkk-660x330-660x330

Вардаровиот атлетичар, Петре Заировски по паузата од три  недели поради повредата на левата нога, изминатата продолжува со своите подготовки. Започнувајќи ги  зимските “епизоди“ како подготовка  за пролетниот дел од сезоната. Добро иде се засега, тој во план е да  настапи на три  полумаратонски трки (21 километар) во првата половина од 2020 година. Веќе се дефинирани две, станува збор за скопскиот полумаратон во мај ... Read More »

Завировски вредно се подготвувава за трите полумаратона

kkk-660x330-660x330

Вардаровиот атлетичар, Петре Заировски по паузата од три  недели поради повредата на левата нога, изминатата продолжува со своите подготовки. Започнувајќи ги  зимските “епизоди“ како подготовка  за пролетниот дел од сезоната. Добро иде се засега, тој во план е да  настапи на три  полумаратонски трки (21 километар) во првата половина од 2020 година. Веќе се дефинирани две, станува збор за скопскиот полумаратон во мај ... Read More »