Wednesday ,17 July 2024
Последни:
Home > Останати спортови > Атлетика > Историја и традиција! За 75.години АК Вардар има 21 актуелни национални рекорди
Историја и традиција! За 75.години АК Вардар има 21 актуелни национални рекорди

Историја и традиција! За 75.години АК Вардар има 21 актуелни национални рекорди

Атлетскиот клуб “Вардар”- Скопје е формиран заедно со спортското друштво Вардар 1947 година. Големи атлетски имиња го имаат носено дресот на Вардар. Самиот факт што Вардар има актуелен рекорд поставен 1950 година говори за историската тежина на клубот. До ден денешен на атлетските настани помеѓу гледачите дресот на Вардар предизвикува посебно чувство, воздишки, аплаузи. Вардар е бренд, бастион на градот Скопје и Македонија. Во прилог сите рекорди на Вардар.

Мажи сениори

Скок со стап 3.90см Владимир Карер, 15.08.1968 Ливорно

Скок во далечина 7.15см Зоран Тасевски, 15.05.1976, Скопје

Диск (2кг) 50.62см Илија Манолев, 26.04.1997 Охрид

Штафета 4х100м, 42.8, Силјановски, пијаковски, Ангеловски, … 1985, Скопје

300м, 33.7, Лазо Милошевски, 1950, Марибор

200м пречки, 27,4, Вељко Браевиќ, 1966 Скопје

1500м стипл, 4.20.3, Ристе Павлов, 10.07.1967 Скопје

2000 стипл, 6.47.92, Трпе Мартиновски, 1983 Марибор

Младинци под 20 години

Скок со стап 3.90см, Владимир Карер, 15.08.1968 Ливорно

300метри 34.7, Сокол Сачевски, 1980 Скопје

400 метри, 49.13, Сокол Сачевски, 15.05.1980 Белград

400 метри 48.5, Сокол Сачевски 31.05.1980 Скопје

Трискок 14.62см, Бранко Стојановски, 14.07.1971 Атина

4х400 метри штафета 3.30.0, 1967 Скопје

60 метри, 6.8, Сокол Сачевски, 1980 Скопје

4х100 штафета 43.5, Карер, Терзиев, Таневски, Тасевски, 1968 Скопје

Млади младинци под 18 години

100 метри 10.07, Сокол Сачевски, 1978 Скопје

60 метри 6.9, Сокол Сачевски, 1978 Скопје

Сала

Трискок 15.16см, Бранко Стојановски, 18.02.1974 Софија

Жени, сениорки

Копје 43.98см, Лила Петрушевска, 02.06.1985 Скопје

Седмобој 4754 бодови, Елизабета Павловска, 01.07.1990 Љубљана