Wednesday ,06 July 2022
Последни:
Home > Комити > Идеалите ваши се заклетви наши… 119 години од смртта на Гоце Делчев
Идеалите ваши се заклетви наши… 119 години од смртта на Гоце Делчев

Идеалите ваши се заклетви наши… 119 години од смртта на Гоце Делчев

Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев, неговиот живот згаснува во с.Баница на 4 мај 1903.

Делчев е македонски револуционер и национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век.

Вечна ти слава, Даскале!