Saturday ,26 September 2020
Последни:
Home > Останати спортови > Кошарка > Младинските кошаркарски лиги прекинати без прваци, КК Вардар нема да ја збогати збирката
Младинските кошаркарски лиги прекинати без прваци, КК Вардар нема да ја збогати збирката

Младинските кошаркарски лиги прекинати без прваци, КК Вардар нема да ја збогати збирката

КК Вардар кој сезони наназад „жнее“ успеси во младинските кошаркарски генерации оваа сезона нема да може да ја збогати додатно својата збирка на трофеи. Кошаркарската федерација ги прекина сите младински лиги и не прогласи прваци во ниту една од нив. Во информацијата од федерацијата се вели:

Согласно прогласената Вонредна состојба во државата поради пандемијата на Коронавирус COVID-19, согласно Одлуката за мерки за спречување на внесување и ширење на Коронавирус COVID-19 донесена од Владата на Република Северна Македонија со која беше стопирана секоја спортска активност во спортските сали, како и непредвидливоста на ситуацијата, се одлучува:

  • натпреварувачката сезона 2019/20 од Младинските лиги мажи (М18, М16, М15, М14, М13, М12) да не се доиграат. За сите младински лиги од машка конкуренција во натпреварувачката сезона 2019/20 да не се прогласуваат шампиони.
  • натпреварувачката сезона 2019/20 од Младинските лиги жени (М18, М16, М14,) да не се доиграат. За сите младински лиги од женска конкуренција во натпреварувачката сезона 2019/20 да не се прогласуваат шампиони.
  1. Според моменталната состојба во табелите на М18 и М16 младинските лиги мажи, пред почеток на сезоната 2020/21, да се играат квалификациски натпревари за влез во првите лиги и тоа помеѓу последните 2 екипи од прва лига со првите 2 екипи од втора лига.
  2. Според сегашниот пласман во М14 младинската лига, првите 4 пласирани од Исток и Запад формираат лига од 8 екипи кои ќе ја сочинуваат Првата лига. Истата во следната сезона 2020/21 ќе биде финансирана од страна на КФСМ.