Thursday ,25 July 2024
Последни:
Home > Историја > Почетоци на РК Вардар
Почетоци на РК Вардар

Почетоци на РК Вардар

Ракометниот клуб Вардар е формиран во 1961 годнина, со преминување на тогашниот ракометен клуб Графичар во редовите на спортското друштво Вардар. Веднаш по формирањето клубот успева да се пласира во II сојузна лига, и во натпреварувачката сезона 1961/62 година успева да го освои II место.

Треба да се одбележи дека во тоа време РК Вардар имаше квалитетен тим, што говори и фактот дека во натпреварувачката 1976/77 го освоила V место во првенството на Југославија.

Во овој изминат период на плодна работа и постоење на клубот од редовите на нашиот клуб произлегле и државни репрезентативци и во младинска и во сениорска конкуренција. Затоа не треба да се заборави дека за младинската репрезентација на Југославија настапувале и наши членови како: Наумовски, Сипковски, Савевски и други, а за сениорската: Јовановски, Маринковиќ, Лозановски, Ивановски, Савевски и други.

Исто така треба да се одбележи дека и женската сениорска екипа со години била најдобра во Републиката и како таква две години со голем успех се натпреварувала во II сојузна лига.