Friday ,22 September 2023
Последни:
Home > Историја > ФОТО: 28 август 1963 година во Скопје, првиот натпревар и првиот радио пренос по катастрофалниот земјотрес
ФОТО: 28 август 1963 година во Скопје, првиот натпревар и првиот радио пренос по катастрофалниот земјотрес

ФОТО: 28 август 1963 година во Скопје, првиот натпревар и првиот радио пренос по катастрофалниот земјотрес

28 август 1963 година во Скопје, првиот натпревар и првиот радио пренос по катастрофалниот земјотрес, фудбалскиот клуб Вардар натапи во Скопје, прво коло од 18 сезона на првата сојузна лига на Југославија или сезона 1963/1964.

40143970_2122808541097235_912965177882705920_n

Само еден месец после земјотресот Вардар настапи на Градскиот стадион во Скопје, стадионот го реновираше Загрепска оператива и ние едвај успеавме да извлечеме линии. Играчите на терен излегоа со траорни ленти и повеќе се слушаше плачење бидејќи недостасуваа многумина што загинаа, а меѓу нив беше и еден стар техничар од Радио Скопје кој загина откако се врати да и земе играчка на ќерката. Динамо го сместија во хотел во Куманово, а Вардар во Тетово“, вели Ивко Панговскси во едно интервју за офф.не.мк. На тој ден беше незаборавен и најтежок пренос кој го вршел доајенот на радио репортерството, Ивко Панговски.

На фотографиите дел од автомобилите и точаците пред стадионот, дел од весник и преносот на Ивко Панговски на Градскиот стадион.

40211724_2122808504430572_7219281206381117440_n

Ладо Јакше, меѓународен фудбалски судија од Љубљана:

„Градот на Вардар беше за мене голем предизвик. Се воодушевував од неговите убавини. Тешкиот земјотрес во 1963 година го разурна градот. Уште во урнатини, само неколку недели по катастрофата, дојдов да го судам првиот натпревар по земјотресот меѓу Вардар и Динамо од Загреб. Уште луѓето живееа на улици, по шатори, но масовно дојдоа на натпреварот, кој покажа дека Скопје е живо и дека Вардар продолжува да ја пишува својата богата историја.  Кога по неколку години пак дојдов во Скопје, солзи радосници ми надојдоа. Ги снема урнатините, изникна нов убав град, а фудбалскиот клуб Вардар брзо чекореше кон врвот.“