Tuesday ,21 May 2024
Последни:
Home > Историја > (ФОТО) По повод денешниот 72-ри роденден на ФК Вардар, ви го донесуваме оригиналниот документ за основање од 1947
(ФОТО) По повод денешниот 72-ри роденден на ФК Вардар, ви го донесуваме оригиналниот документ за основање од 1947

(ФОТО) По повод денешниот 72-ри роденден на ФК Вардар, ви го донесуваме оригиналниот документ за основање од 1947

Тој 22 јули 1947 во повоена Македонија се роди “Вечниот “ љубимецот на многу генерации Скопјани на Македонија ФК Вардар. Ви го донесуваме оргиналниот документ – Решението од тогашното Оделение за Внатрешни работи за основање на ФК Вардар. Решението како официјален документ е  донесено неколку дена подоцна додека се минат стандардните процедури за тоа време поточно на  28/07/1947 во Скопје. Тој ден Вардар се роди и доби право да фунционира од тогашните Социјалистички власти. Интересен е крајот на документот со типичниот поздрав за тоа време “Смрт на фашизмот , слобода на народот “

dokument

Тој  Јули веќе далечната 1947 се роди и постои до ден денешен мина разни премрежиа Прва Југословенска лига испаѓање и враќање во истата, фунционирање во урнатото Скопје 1963 година по земјотресот. Во лигата на заедничката СФРЈ имаше и многу блесоци Купот на Маршалот во 1961 година кога Вардар имаше Куп трофеј пред Хајдук член на т.н Голема четворка. Незаборавната 1987 година Шампион на СФРЈ, таа година се создадоа и Комити. По осамостојување се редеа нови предизвици  играње со послаби противници во земјата кој не беа дораснати на реномето, па  губење на доминацијата па се до испаѓањето од Првата Македонска Лига. Но нашиот “ Феникс ’’ повторно се роди од пепелот повторно е во врвот, беше прв тим кој играл во група од европски куп, он е -В Е Ч Е Н !