Tuesday ,28 May 2024
Последни:
Home > Историја > (ФОТО) Оргиналниот документ за основање на ФК Вардар

(ФОТО) Оргиналниот документ за основање на ФК Вардар

Тој 27 јули 1947 во повоена Македонија се роди “Вечниот “ љубимецот на многу генерации Скопјани на Македонија ФК Вардар .

Ви го донесуваме оргиналниот документ Решението од тогашното Оделение за Внатрешни работи за основање на ФК Вардар . На тој ден Вардар се роди и доби право да фунционира од тогашните Социјалистички власти . Интересен е крајот на документот со типичниот поздав за тоа време “Смрт на фашизмот , слобода на народот “

dokument

Решението – донесено 28/07/1947 во Скопје

Тој 28-ми Јули се роди и постои до ден денешен мина разни премрежиа Прва Југословенска лига испаѓање и враќање во истата , фунционирање во урнатото Скопје 1963 година по земјотресот . Во лигата на заедничката СФРЈ имаше и многу блесоци Купот на Маршалот во 1961 година кога Вардар имаше Куп трофеј пред Хајдук член на т.н Голема четворка . Незаборавната 1987 година Шампион на СФРЈ , таа година се создадоа и Комити . По осамостојување се редеа нови предизвици  играње со послаби противници во земјата кој не беа дораснати на реномето ,па  губење на доминацијата па се до испаѓањето од Првата Македонска Лига . Но нашиот “ Феникс ’’ повторно се роди од пепелот повторно е најсилен , повторно е најмоќен во Македонија , он е -В Е Ч Е Н !