Tuesday ,23 April 2024
Последни:
Home > ФК Вардар > Прв тим > Најголем поклон за 68миот роденден на ФК Вардар е елиминацијата на АПОЕЛ

Најголем поклон за 68миот роденден на ФК Вардар е елиминацијата на АПОЕЛ

ccc

Интересен момент за нашиот свет клуб е дека во среда на 22 Јули (Среда) го слави својот 68ми роденден , а ден претоа го очекува еден исклучително важен дуел кој може да се покаже како историски . АПОЕЛ е пречката која треба да се мине и тоа би било најубавиот поклон за роденденот на црвено- црните . Вардар е љубов која е вечна за нас најголемите вљубенци во светите бои . Само бог знае колкава е желбата на генерации скопјани и македонци за конечен пласман во групната фаза од елитната европска лига .

ФК Вардар е најтрофејниот македонски фудбалски клуб почетоците на клубот во рамките на Спортското друштво “Вардар” се од 22 јули 1947 година. Претходно, фудбалски клуб со име Вардар во Скопје имало уште од 1911 година, но познат како Вардар Топаана. Сепак, денешниот фудбалски клуб Вардар е формиран во 1947 година кога тогашните скопски спортски друштва “Македонија” и “Победа” одлучиле да се соединат во едно друштво кое ќе донесе дополнителен развој, масовност и квалитет на спортот во главниот град. Па, така во преполната сала на киното “Вардар”, на 22 јули 1947 година со фузијата на овие две друштва започнало да работи и живее фискултурното друштво “Вардар”.
За прв претседател на спортското друштво “Вардар” е избран Димче Беловски, а потпретседатели Ѓорѓи Икономов и Александар Мартиновски. За секретар е избран Влајко Јосифовски, а за стручен секретар Панта Поленак. Со самото формирање на спортското друштво како една од секциите во него е и фудбалската во која беа впишани 93 члена.