Sunday ,28 May 2023
Последни:
Home > ФК Вардар > Прв тим > Среќен 68ми роденден свету клуб наш + Фото од оргиналниот документ за основање на ФК Вардар од 1947!

Среќен 68ми роденден свету клуб наш + Фото од оргиналниот документ за основање на ФК Вардар од 1947!

ccc

На денешен ден далечната 1947 се роди нешто што е предодредено да трае вечно денес се роди ФК Вардар пред 68години . Денес во ова мачно утро кога го “боледуваме“ неуспехот  со АПОЕЛ посакуваме следниот роденден на црвено – црните да го дочекаме со европски успех . Вардар е љубов на генерации и генерации скопјани , македонци кои се поистоветуваа со светите црвено – црни бои .

ОРГИНАЛНИОТ ДОКУМЕНТ ЗА ОСНОВАЊЕ НА ФК.ВАРДАР!

ОРГИНАЛНИОТ ДОКУМЕНТ ЗА ОСНОВАЊЕ НА ФК.ВАРДАР!

ФК Вардар е најтрофејниот македонски фудбалски клуб почетоците на клубот во рамките на Спортското друштво “Вардар” се од 22 јули 1947 година. Претходно, фудбалски клуб со име Вардар во Скопје имало уште од 1911 година, но познат како Вардар Топаана. Сепак, денешниот фудбалски клуб Вардар е формиран во 1947 година кога тогашните скопски спортски друштва “Македонија” и “Победа” одлучиле да се соединат во едно друштво кое ќе донесе дополнителен развој, масовност и квалитет на спортот во главниот град. Па, така во преполната сала на киното “Вардар”, на 22 јули 1947 година со фузијата на овие две друштва започнало да работи и живее фискултурното друштво “Вардар”.
За прв претседател на спортското друштво “Вардар” е избран Димче Беловски, а потпретседатели Ѓорѓи Икономов и Александар Мартиновски. За секретар е избран Влајко Јосифовски, а за стручен секретар Панта Поленак. Со самото формирање на спортското друштво како една од секциите во него е и фудбалската во која беа впишани 93 члена.