Tuesday ,23 July 2024
Последни:
Home > Историја > Историја: Во „златна“ вардарова сезона Јаневски настапи на 31 првенствена средба и четири пати ги тресеше противничките мрежи
Историја: Во „златна“ вардарова сезона Јаневски настапи на 31 првенствена средба и четири пати ги тресеше противничките мрежи

Историја: Во „златна“ вардарова сезона Јаневски настапи на 31 првенствена средба и четири пати ги тресеше противничките мрежи

ЧЕДОМИР ЈАНЕВСКИ – Еден од најзаслужните фудбалери, благодарение на кои Вардар во сезоната 1986/1987 за прв и единствен пат во својата историја ја освои шампионската титула во првата лига на поранешна Југославија несомнено е и прославениот фудбалски ас Чедомир Јаневски.

Популарниот Чеде е роден на 3 јули 1961 година во Скопје. Во споменатата „златна“ вардарова сезона Јаневски настапи на 31 првенствена средба и четири пати ги тресеше противничките мрежи.

p

Севкупно поранешниот македонски селектор, боите на клубот ги бранеше во периодот од 1982 до 1989 година. За Вардар има одиграно повеќе од 200 натпрвеари во „црвено-црниот“ дрес. – Информации извадени од книгите посветени на ФК Вардар.