Tuesday ,25 June 2024
Последни:
Home > Историја > Среќен празник Македонија!

Среќен празник Македонија!

Ден на независноста на Македонијадржавен празник кој се празнува во Македонија на 8 септемвриПразникот популарно е наречен и 8-ми Септември. Празникот ја означува сувереноста, независноста и самостојноста на Македонија и македонскиот народ.

На 8 септември 1991 година убедливо мнозинство – 95% од граѓаните што излегоа на референдумот, позитивно одговорија на референдумско прашање: „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“?

Вечна Македонија!