Wednesday ,24 July 2024
Последни:
Home > Uncategorized > Идеалите ваши се заклетви наши… 118 години од смртта на Гоце Делчев
Идеалите ваши се заклетви наши… 118 години од смртта на Гоце Делчев

Идеалите ваши се заклетви наши… 118 години од смртта на Гоце Делчев

Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев,  неговиот живот згаснува во  с.Баница на  4 мај 1903. Тој е  македонски револуционер и национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век.

gotze-401x330-401x330

Ние како следбеници на Вардар чии навивачи се верните Комити кои се декларираат како големи патриоти , следбеници и современици на илинденците на денешен ден го споменуваме апостолот на Македонија.