Ве известуваме дека во канцелариите на ЕХФ во Виена согласно ранкингот во млади категории беше направена поделба на репрезентациите учеснички за младински категории во женска конкуренција (W17) и (W19) кои ќе се одиграат во летниот период во 2021 година.

За генерацијата до 17 години македониските репрезентативки ќе биде учеснички на шампионатот во Литванија (0715.08.2021 година), каде ќе учествуваат и ШпанијаСрбијаПолскаЛитванија, Белорусија, ТурцијаФинскаЛатвија, Косово и Велика Британија и истите ќе бидат поделени во две групи.

Шест репрезентации ќе се натпреваруваат во група А додека Група Б ќе брои пет репрезентации.

Организаторот има право да ја избере групата во која ќе се натпреварува.

Додека ЕХФ Шампионатот за генерацијата до 19 години, каде организатор е Ракометната Федерација на Македонија кој ќе се одржи во Скопје во период од 1018.07.2021 година, македонските репрезентативки заедно со репрезентациите на ХоланијаИсландПолска, Фарски Острови, Белорусија, Финска, Косово, Босна и Херцеговина и Велика Британија ќе бидат поделени во две групи. 

Двете групи А и Б ќе бројат по 5 репрезентации.

Организаторот има право да ја избере групата во која ќе се натпреварува.

Извлекувањето на натпреварувачките групи е закажано за ден 10.02.2021 со почеток во 11:00 часот и ќе биде објавенo на веб страната на ЕХФ www.eurohandball.com.