Wednesday ,24 July 2024
Последни:
Home > Uncategorized > Честит 8 – ми септември, Денот на Независноста
Честит 8 – ми септември, Денот на Независноста

Честит 8 – ми септември, Денот на Независноста

Ден на независноста на Македонија — државен празник кој се празнува во Македонија на 8 септември. Празникот популарно е наречен и 8-ми Септември. Празникот ја означува сувереноста, независноста и самостојноста на Македонија и македонскиот народ.

На 8 септември 1991 година убедливо мнозинство – 95% од граѓаните што излегоа на референдумот, позитивно одговорија на референдумско прашање: „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“?

Вечна Македонија!