Thursday ,25 July 2024
Последни:
Home > Останати спортови > Хокеј > (ФОТО) Екипите на Хокеарскиот клуб Вардар

(ФОТО) Екипите на Хокеарскиот клуб Вардар

Првиот хокеарски клуб на територијата на Македонија е формиран во 1959 година, но останува дилемата дали е формиран под името Скопје или под името Вардар. Некои извори велат дека е формиран под името Вардар, додека други извори велат дека хокеарите од Македонија се групирале во два клуба, Скопје и Вардар.
Хокејот го донеле иселеници од тогашната Чехословачка, држава во која хокејот одамна бил на високо ниво.
Првите хокеарски потези биле направени на замрзнатото езерце во Градскиот парк, а тренинзи се вршеле и на замрзнатото Мавровско езеро.

hokej 575749_527565017284827_1147229331_n 577080_524708537570475_693634219_n 11407185_926815724026419_8406423187428229665_n