Monday ,11 December 2023
Последни:
Home > Uncategorized > Честит 11 октомври, Ден на народното востание

Честит 11 октомври, Ден на народното востание

14612507_1129862183775461_211929713941873465_o

Денес е 11 Октомври — државен празник. Денес се празнува „Денот на востанието на Македонија“ или „Денот на народното востание на македонскиот народ”.

Востанието на денешен ден е дигнато против фашизмот и со тоа започнува борбата за ослободување на македонскиот народ. Тоа е важен меѓник во борбата за самобитност и самостојност на македонскиот народ. Со својата вооружена борба, Македонија не станала квислиншка територија, туку, напротив, жешко подрачје за окупаторот и дала свој придонес во победата над фашизмот во Втората светска војна.

Честит 11 октомври, Ден на народното востание.