Friday ,19 April 2024
Последни:
Home > Uncategorized > (ФОТО) Јуниорската екипа на АК Вардар на државниот крос на СФРЈ, Инџија 1964

(ФОТО) Јуниорската екипа на АК Вардар на државниот крос на СФРЈ, Инџија 1964

Ви носиме ново парче од историјата на АК Вардар, истото е авторство на професорот Мирослав Бошковиќ, неуморен и во пензионерските денови кога во прашање е Вардар.

83847651_193485628517106_4731383419777318912_n-1

Авторот: Фотографијата која Ви ја презентирам, ја добив од Марија Гаврилоска, ќерка на познатиот атлетичар и рекордер од АК “Вардар”. По долготрајни напори, успеав да дојдам до сознание за атлетичарите на фотографијата, како и настанот на кој е создадена. На 29 март 1964 година, во Инѓија, се одржал државниот крос, на кој настапиле и атлетичарите на АК “Вардар” во дисциплината 2.500 метри за јуниори. Зад тренерот на клубот Петар Алексовски Пепо, се атлетичарите: Гавриловски Сотир, Анастасов Богдан, Ристовски Благоје и Цветановски Милутин. Надјобро пласиран беше Сотир Гавриловски на 10 место, а во екипен пласман во кој се бодуваа четворицата најуспешни, екипата го освои шестото место.